perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kankurin Ilon mattohuutokauppa 18.4. Lahdessa

Kankurin Ilon mattohuutokauppa on järjestetty jo vuodesta 2000 alkaen. Tapahtuma sai alkunsa siitä, kun useat eri tahot lahjoittivat heille paljon matonkuteita. Niitä oli niin paljon, että saatiin ajatus kutoa talkoilla mattoja "mattomaratonissa". Kyseessä oli hauska tempaus, jossa kaksi henkilöä kerrallaan kutoi maton kahdeksan tunnin jaksoissa läpi vuorokauden, kolmen viikon ajan.  Tänä aikana valmistui 27 mattoa, joiden yhteenlaskettu pituus oli 190 metriä! Paikalliset lehdet kiinnostuivat tapahtumasta ja kysyntää matoille oli valtavasti. Tästä sai alkunsa vuosittain järjestettävä mattohuukauppa. Materiaali tulee talon puolesta, vapaaehtoiset kutovat matot. Huutokaupasta saadut tuotot käytetään käsityökeskuksen ylläpitoon.

Vaikka räsymatto mielletään perinteiseksi ja suhteellisen muuttumattomaksi tuotteeksi, näkyvät siinä kuitenkin myös eri vuosikymmenten tyylilliset vaihtelut. Tällä hetkellä voimakkaat raidat ovat hävinneet, ja tilalle on tullut pehmeyttä, ajattomutta. Erilaiset kuviot ja kuvioiden variaatit ovat nyt suosittuja. Koti voi olla suhteellisen neutraali ja pelkistettykin, mutta tekstiileillä tuodaan väriä. Sama ilmiö on nähtävissä räsymattojen suhteen. Värejä käytetään, mutta kokonaisuudet ovat rauhallisia.

Mattoja on valmistunut huutokauppaa varten jo 75 kappaletta, ja lisääkin on tulossa. Matoissa on kauniita, heleitä sävyjä ja mustavalkoisuutta. Jos uniikki matto kiinnostaa, suosittelen lämpimästi tätä tapahtumaa! 

Perinteinen mattohuutokauppa 18.4 kello 11 alkaen Kankurin Ilon pihalla, osoitteessa Viipurintie 1, Lahti (Moysä). Tervetuloa! 

Huutokaupattaviin mattoihin pääset tutustumaan näistä linkeistä.
Mattohuutokauppa Facebookissa (klik) 
Kankurin Ilo (klik)
Minua kiinnostaisi opetella maton kutomisen taito. Vanhat tekstiilit saisivat vielä uuden elämän maton muodossa. Parhaimmillaan räsymatto on huikea tapa kierrättää, luoden vanhasta jotain uutta ja kaunista. Käsityökeskus Kankurin Ilo järjestää kudontakursseja, joiden aikataulut on nähtävissä heidän nettisivuillaan.

Käsityökeskus Kankurin Ilo on perustettu vuonna 1998 jatkamaan Lahden kaupungin lakkauttamien kudonta-asemien toimintaa. Vuosien mittaan on tehty yhteenlaskettuna tuhansia talkootyötunteja, jotta käsityökeskuksen toiminta on saatu käynnistetyksi ja ylläpidetyksi. Osuuskunta ylläpitää käsityökeskusta yhteistyössä Kankurin Apu ry:n kanssa.
https://kankurinilo.wordpress.com/

2 kommenttia:

Turun Tilda kirjoitti...

No, S:lta löytyy kangaspuut vintiltä! Lähdetäänkö sinne kesällä matonkutomista opettelemaan? ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tuo maton kutominen on niin koukuttavaa, että varokaa!

Kun siihen kerran ryhtyy, ei sen jälkeen voi yhtään kuteeksi sopivaa tekstiiliä hävittää. Kesä on oivaa aikaa kuteiden tekemiseen kun sen pölyhomman voi tehdä ulkona.