keskiviikko 13. elokuuta 2014

Vintagesta

Mietin tässä joku kerta, että mikä vintagessa minua kiehtoo. Ehkä kaikista tärkein tekijä on laatu. Vaatteet on tehty niin hyvistä kankaista, että ne kestävät vuosikymmeniä. Hyvä kangas tuntuu päälläkin hyvältä. Pidän myös mekoista, joiden vyötärölinja on tarpeeksi korkealla. Vintagessa se lähes systemaattisesti menee omalla kohdallani niin, että muotolaskokset ovat oikeilla kohdilla. Mekoissa on myös yleensä aina vuori tai erillinen alusmekko. Vuoritettu mekko kestää käyttöä paljon pidempään kuin vuorittamaton.

Vintagevaatteet ovat monesti aika yksinkertaisia, mutta niissä on kaunis leikkaus ja ehkä muutama harkittu yksityiskohta.

Esteettinen mielikuva menneestä ajasta edustaa jonkinlaista saavuttamatonta ideaalia, jota tahdon vaalia leikkimielisesti. Nykyhetkessä paluu menneeseen edustaa pysähtynyttä aikaa, kuvaa jostakin. Mielikuvien ei tarvitse aina kohdata todellisuutta, mutta ne voivat antaa realismille pehmeämmän kosketuksen. Voisiko ajatella, että tämän hetken ihanteet edustavat samaa utopiaa? Se mikä ennen kiristettiin korsetilla, nyt photoshopataan. Korseteilla oli rajansa, ihmisen rajat. Kuvankäsittelyillä ei ole loppujen lopuksi mitään rajoja.

Minä uskon pehmeään kosketukseen iholla, kauniisiin väreihin joista saa voimaa. Luonnonmateriaaleihin, kestävyyteen.

Kaikkein eniten uskon sisäiseen kauneuteen, joka on irti niistä paineista, joita vallitseva ympäristö luo. Silloin ollaan asian ytimessä, aikakaudesta riippumatta. Kaikki muu on vain leikittelyä.


4 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Just näin! Hyvin tiivistetty. Olen huomannut saman että vanhat mekot sopivat leikkauksiltaan muodoilleni. Ja tuo vartalon muokkaaminen vaatteilla (ennen) ja photarilla (nykyisin) on hyvä huomio! Ja hieman pelottava. Vaatteilla kropan "muokkaaminen" on vielä ihan turvallista ja tervettä. Toivottavasti joskus palataan siihen mielikuvaan että oli kroppa minkä mallinen tahansa, oikeanlaisilla vaatteilla saa todellisia ihmeitä aikaan. Kun photoshopilla ne ovat vain silmänlumetta.

Anna kirjoitti...

Juuri näin.

Turun Tilda kirjoitti...

kuvakollaasin asut ovat kyllä kaikki ihania! Ottaisin niistä minkä tahansa, jos vain mahtuisivat ylleni :D Tuo sininenhän on kuin Cambridgen herttuattaren kihlajaisasu!

Anna kirjoitti...

Oli heti pakko mennä katsomaan, millainen se puku olikaan. Kyllä kelpaisi itsellenikin.

Ja hei, kyllä taas kohta mahtuu!