torstai 31. tammikuuta 2013

Huivien talvihuolto

Olen kunnostautunut huivieni suhteen ja vähän pessyt, silittänyt ja viikkaillut niitä. Huomasin että  muutama huiveistani on jossain teillä tietymättömillä, mutta eivätköhän ne jostain vielä löydy. Silkkihuivit menevät niin pieneen tilaan, että kevät-takkien taskuista voi löytyä mukavia yllätyksiä.

Huivin pitää mielestäni olla silkkiä, villaa, kashmiria tai niiden sekoitusta. Ne ovat käytössä parhaimpia ja pysyvät hyvänä pitkään. 100% villaa voi olla joskus aika karhean tuntuista, mutta jos seassa on silkkiä, siitä tulee heti pehmeämpi. Kashmirhan on ihan yliveto, mutta hintansa puolesta taas ei...

Olen ollut siitä vähän uhkarohkea, että olen aina pessyt kaikki huivini tarpeen mukaan käsin, vaikka niissä olisikin kuivapesumerkintä. Vielä ei ole tapahtunut mitään katastrofia. Tässä muutama hyvä ohje käsinpesuun liittyen.

1. Pese huivi aina yksittäin, erillään muista tekstiileistä. Käytä silkille/villalle tarkoitettua pesuainetta tai esim. Marseille-saippuaa. Upota huivi varovasti runsaaseen haaleaan veteen ja pese se nopeasti. Älä kuitenkaan rutistele tai väännä huivia.

2. Huuhtele viileällä vedellä useaan kertaan, kunnes pesuaine on kokonaan huuhtoutunut pois. Jos olet pessyt huivin, joka on 100% silkkiä, lisää huuhteluveteen pieni loraus valkoviinietikkaa. Se palauttaa kankaan luontaisen kiillon. Huuhtele lopuksi huivi vielä ilman etikkaa, jotta etikan haju lähtee pois.

3. Ylimääräisen veden saa pois kietomalla  huivin varovaisesti pyyhkeen sisään. Asettele huivi pyyhkeen päälle ja anna sen kuivia rauhassa. Älä missään nimessä kuivaa huivia kuivausrummussa!

4. Silitä huivi kun se on vielä hieman kostea. Ole tarkka silitysraudan lämmön kanssa. Kuivan huivin päällä voi käyttää kostutettua silityskangasta.
Pinossa 37 huivia

4 kommenttia:

Elviira kirjoitti...

Oi, kunpa jaksaisin/ehtisin tehdä saman operaation omille huiveilleni. Olet oikeassa siinä, että kannattaisi panostaa huivien laatuun. Näin ei tarvitsisi ostaa uutta korvaavaa yksilöä vanhan tilalle, kun se nyppyyntyy nopeasti. Tavoitteenani onkin, että kun käytössä olevat huonolaatuiset huivit ovat tiensä päässä, niin ostaisin tilalle vain laadukkaampia.

Lotta kirjoitti...

Mistä löytää parhaat ja kohtuuhintaiset huivit? Kirpparilta varmaan voi tehdä hyviä löytöjä (tai ainakin sinä tunnut aina tekevän :)), mutta entäs ihan kaupoista?

Nina kirjoitti...

Ihania huiveja! Tämä inspiroi tekemään inventaarion omaan huivikokoelmaan.

Sonya Winter kirjoitti...

Ainakin Marja Kurkea on UFFilla parilla eurolla.

Ei sitten kannata tehdä kuten minä: valkoviinietikka olikin valkosipuliviinietikkaa. Hups.