sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Uhanalainen taimen

Hesarin kansi aiheutti tänään aamukahvipöydässä pienoisen keskustelun. Haluan jakaa ajatuksia myös teidän kanssanne, vaikka blogini ei olekaan varsinaiselta genreltään mikään kannanottoväline.

Järvi/meritaimenet määritellään erittäin uhananalaisiksi kaloiksi. Sen takia olisi  korrektia, ettei kalaa käytettäisi tämän mittakaavan mainonnassa, kuolleena, elintarvikkeiden myynnin edistämiseen. Kala on lisäksi kutuasuinen (keltaisuus, koukkuleuka), jolloin kalan maku ei ole parhaimmillaan. Kutukalojen pyytämistä pidetään muutenkin epäreiluna, jopa kalamiesten kesken. Suomessa kudulle päässyt taimen on aivan liian arvokas syötäväksi, koska kutevien taimenten lukumäärä jää joka syksy liian pieneksi, jolloin jäljellä olevat kannat uhkaavat nääntyä lopullisesti. Jokainen yksittäinen kala on mittaamattoman arvokas geeniperimän kannalta.
Tällaiset mielikuvamainonnat, uhanalaisuudella leikitellen, ovat vahingollisia. Jos meidän perheessämme ei olisi asiaan paneutunutta henkilöä, voi olla, että minäkin ostaisin kuvatun kalan ruoaksi kiinnittämättä asiaan sen enempää huomiota.  Siksi koin tämän tärkeäksi asiaksi kirjoittaa tänne.

 http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/suomen_uhanalaiset_kalat/taimenen_uhanalaisuus.html
 
5 kommenttia:

Maya kirjoitti...

Joo, kieltämättä tosta mainoksesta tuli juurikin aika irvokas! Arlan mainostoimistolle on tainnut käydä "pikkuinen" moka, tuskin toivoivat mielikuvaa, joka kalasta nyt tulee. Eli hyvä pointti kaikenkaikkiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että kirjoitit aiheesta.:)

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin tervetullutta tietoa, minä kun olen näistä asioista ihan pihalla! Laitoitko tai aiotko laittaa palautteen Arlalle/Hesarille?

Tiina

Anna kirjoitti...

Laitoin äsken palautetta Hesarille mainoksesta. Linkitin siihen blogijuttuni.

Hanna Kopra kirjoitti...

Onneksi Joku osaa kertoa tästäkin. Mä en enää tiedä mitä kalaa ostaa ja kehen luottaa. Joku voisi alkaa personal fish shopperiksi.