tiistai 15. toukokuuta 2012

"Helpot" macaron-leivokset

Minun piti tehdä postaus macaroneista, koska luulin tekeväni ne niin takuuvarmalla systeemillä, että ne aina onnistuvat. Nyt ne sitten eivät onnistuneet niin hyvin kuin piti...Näköjään näiden kohdalla ei vaan voi kuin toivoa parasta ja pelätä pahinta.

Koska nyt kuitenkin tein macaronit ja yleensä ohjeellani nämä onnistuvat, niin kerron miten ne teen. Ei nämäkään yksilöt ihan katastrofeja olleet, mutta pinta tummui vähän liikaa ja nämä eivät kiiltäneet kuten piti.

Teen leivokset ranskalaiseen tyyliin ja ohjeeni on ollut seuraavanlainen:
2 valkuaista
1tl kidesokeria
3dl tomusokeria
80g mantelijauhoa
(elintarvikeväriä)


Valkuaisten olisi hyvä antaa seistä huoneenlämmössä muutama tunti ennen vatkausta. Nyt en noudattanut tätä ohjetta...Annoin myös lapseni sekoitella taikinaan jauhot, ja ne eivät sekoittuneet ihan niin hyvin kuin olisi pitänyt. Näköjään pienestä on tämä homma kiinni.

No asiaan. Vatkaa kahta valkuaista minuutti pari, ja lisää joukkoon kidesokeri. Vatkaa kunnes vaahto on niin kovaa, että se ei tipu kulhosta, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Lisää vähitellen puolet tomusokerista, vatkaa kunnes seos on kiiltävää. Tämän vaiheen jälkeen voit myös värjätä seoksen. Itse olen käyttänyt ihan kylmän viileästi elintarvikevärejä, vaikka eivät ne varmaan kovin terveellisiä ole. Harvoin kun tekee niin olkoot...


Kun seos on värjätty, lisää loput tomusokerit ja mantelijauhot, jotka on sekoitettu keskenään. Jauhot voi myös siivilöidä, jotta välttyy kököistä taikinassa. Itse en siivilöinyt, ja vähän jäi epämääräisiä kohtia.


Pursota pieniä parin sentin kasoja leivinpaperille. Taikina on silloin sopivan löysää, kun puolessa minuutissa pursotinjäljet siliävät. Anna kasojen levätä ainakin 15 minuuttia ennen uuniin laittoa.

Paista 175°C noin 10 min.

Tässä paiston jälkeen. Reunus on nätti mutta voi ?#%"€# tuota pintaa.
Täytteeksi laitoin maustamatonta tuorejuustoa ja omenamarmeladia. Paras täyte on lemon curd- tahna ja esim. appelsiinituorejuusto! Niitä ei nyt ollut kaapissa, joten piti tehdä tämä omenainen täyte.

Edelliskerran macaron- leivokset. Nämä olivat tosi nättejä. Tällaisia minun oli tarkoitus nytkin tehdä!!!

8 kommenttia:

lahtiska kirjoitti...

Olenkin etsiskellyt hyvää macaron-ohjetta, joten tämä menee kokeiluun ensi tilassa!

Anna kirjoitti...

Mun mielestä tämä on tosi simppeli ohje, ja tulee tosi hyviä macaroneja. Vaikeinta on se, kun koittaa saada taikinan pursotinpussiin;)

lahtiska kirjoitti...

Ohje testattu ja hyviä tuli! Ulkonäössä tosin toivomisen varaa... (ovat rusehtavia ja mattapintaisia)

Anna kirjoitti...

Se uunin lämpötila on tosi tärkeä. Minulla oli eilen vähän liian kuuma uuni. Seuraavalla kerralla jätän asteet 150°C. Ja uunit on niin erilaisia, ei auta kuin testailla.

lahtiska kirjoitti...

OK, täytyy laskea lämpötilaa ensi kerralla - ostinkin varmuuden vuoksi heti ainekset kahteen erään :) Minulla taikinasta tuli lisäksi vähän liian paksua, sillä pursotusjäljet eivät tasoittuneet kokonaan. Valitsin myös väärän mallisen tyllan, joten leivokset eivät ole ihan pyöreitä. Reunuspitsit ovat sentään upeat!

Anna kirjoitti...

Kananmunat voi olla tosi erikokoisia, joten jo se, että sattuuko ne oleen vähän pienempiä, tekee taikinasta heti paksumpaa. Näppituntuma ratkaisee:D

Liisa kirjoitti...

Montako valmista macaronia tällä ohjeella suunnilleen tulee? Ja toinen kysymys täytteestä, tarkoitatko että lemon curd ja appelsiinituorejuusto sekoitetaan, vai toimivatko nuo täytteinä semmoisenaan? Etsin sopivia tarjottavia pojan ristiäisiin...

Kiva että palasit blogin pariin. Seurasin edellistä repeamaa lähes alusta loppuun saakka.

Anna kirjoitti...

Riippuu vähän koosta mutta 20-30kpl. Ja lemon curd laitetaan ihan sellaisenaan, ja appelsiinituorejuustoa myös sellaisenaan, mutta päällekkäin. Toimivat siis ihan sellaisenaan, yhdessä tai erikseen.
Ja kiva kuulla!!! Mukavaa että löysit tänne takaisin :)