torstai 2. huhtikuuta 2009

Riittääkö vapaaehtoisuus suojelemaan saimaannorppia?

Joo-o. Ai että naureskellen voidaan todeta, että tämä asia on ihmisten korvien välistä kiinni?
edit://alhaalla olevasta linkistä voi katsoa uutispätkän!

http://www.nelonen.fi/uutiset/uutinen.asp?d=54715&cat=1

TÄÄLLÄ VOIT KÄYDÄ KIRJOITTAMASSA ADRESSIN SAIMAANNORPPIEN SUOJELUN TEHOSTAMISEKSI!

http://www.adressit.com/saimaannorppa

TÄÄLTÄ VOIT LUKEA SAIMAANNORPPIEN TILANTEESTA- JOKA TOINEN KUUTTI HUKKUU!

http://www.sll.fi/


Ministeri Anttilan asetus tuhoaisi saimaannorpan elinmahdollisuudet

(2.4.2009) Luonnonsuojeluliiton mielestä maa- ja metsätalousministeriö vaarantaa saimaannorpan tulevaisuuden. Ministeriö julkistaa tänään asetuksen Saimaan kalastusrajoituksista. Jos asetus on lausunnolla olleen luonnoksen mukainen, määräykset eivät riitä norpan pelastamiseksi sukupuutolta. Saimaannorpan kuutit takertuvat ja hukkuvat ohuisiinkin verkkoihin.

Saimaannorpan suurin uhka ovat kalaverkot, joihin puolet pesästä lähteneistä kuuteista hukkuu keväällä ja alkukesällä. Ongelmaa pohtineen "Saimaannorppa ja kalastus" -työryhmän enemmistön kantana oli kieltää verkkokalastus Saimaalla 15.4.-30.6. viiden vuoden ajaksi. Kompromissin saavuttamiseksi työryhmä luopui verkkokalastuskiellosta.

Lausuntokierroksella muun muassa Luonnonsuojeluliitto ja valtiovarainministeriö vaativat keväistä verkkokalastuskieltoa saimaannorppa-alueille. Näinä 77 päivänä voisi kuitenkin kalastaa muilla pyydyksillä, kuten nuotilla, troolilla, viehepyydyksillä, matosiimalla ja katiskoilla.

"Asetus ilman keväisen verkkokalastuksen kieltoa olisi täydellinen pannukakku", sanoo toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen. "Se ei parantaisi saimaannorpan kuuttien selviytymismahdollisuutta juuri lainkaan. Joka toinen pesästä lähtenyt kuutti hukkuu uudenkin asetuksen nojalla laillisiin verkkoihin. Vapaaehtoiset keinot eivät enää riitä, kun saimaannorpan kanta on pienentynyt 260 yksilöön. Se on luokiteltu kansainvälisesti jo äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi."

Luonnonsuojeluliitto pitää maa- ja metsätalousministeriön esitystä törkeänä piittaamattomuutena. Liitto järjestää mielenosoituksen saimaannorpan puolesta lauantaina 4.4. Helsingissä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei hei norppa...olit söpö.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, olen jo pitkään lukenut blogiasi mutta en ole kommentoinut ennen. Ihana, että laitoit tämän adressin, kävin heti allekirjoittamassa. Sinulla on ihana hyvän mielen blogi =) Kaikkea hyvää.

Lilja kirjoitti...

Tosi hienoa, että otat blogissasi esille tällaisiakin asioita. Blogillasi on paljon lukijoita, joten se on mahtava väylä vaikuttaa. Minuun ainakin teit vaikutuksen. Saimaanorppien eteen on tehtävä jotain ja pian :/

Anonyymi kirjoitti...

Todellakin häpeällistä että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa ei riitä mielenkiintoa pelastaa edes sitä yhtä ainoaa endeemistä nisäkäslajia mikä meillä on. Ihmisten ajattelemattomuus on jotain ihan käsittämätöntä. Hienoa että muistutat tärkeästä aiheesta :).

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa että otat tällaisia asioita esiin! :)

maija kirjoitti...

Minäkin allekirjoitin :)