keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Varsinainen aarre!

Näköjään sitä voi vieläkin tehdä löytöjä lapsuudenkodista. Äitini on kyllä tehokkaasti pyrkinyt aina hävittämään kaiken "vanhan", siis kun on vaatteista kysymys. Posliininukkejani oli yhdessä laatikossa jota pengoin, ja katsoin vielä sinne pohjalle. Olin jo ihan kokonaan unohtanut tämän olemassaolon, joten ihmetys oli melkoinen kun käsiini osui tämä isomummuni hääpuku! Mekko on jo yli 80 vuotta vanha. Aika ihmeellistä että tämä on pysynyt tallessa. Materiaali on varmaan ohuen ohutta silkkiä, koska tämä ei paina mitään. Pitsikaulus on upea. Väri on hennon vihreä, pituus 20-luvun tyyliin vajaamittainen. Mekon helmassa on yksi reikä ja toisen hihan napit ovat kadonneet. En tiedä uskaltaisiko itse yrittää korjata vai vaan säästää tällaisena.
Laitan tästä parempia kuvia kotiinpäästyäni ja kokeilen pukua ylleni.
Oletteko tehneet jotain vastaavanlaisia löytöjä? Mitä olette niille tehneet? Mietin vaan, että tällaista olisi ihan kiva pitää esillä... Mutta onkohan se hauraalle kankaalle pahaksi.
Niin, ja soitin jo mummulle, että jos hän löytäisi isomummun hääkuvan jostain. Olisi mahtavaa saada puvun yhteyteen autenttinen valokuva. Tai vaikka kuvata puku itseni yllä ja tehdä joku kuvateos, jonka yhteyteen tulisi myös alkuperäinen valokuva...

8 kommenttia:

Minttu kirjoitti...

Aivan upea puku!! Tuota olisi tosiaan kiva pitää esillä, mutta sekä valo (ihan kaikenlainen ei vain auringon-) että ripustaminen ovat haitallisia kankaalle. Tästä syystä esim. museoissa on aina suorastaan hämärää, kun esillä on vanhoja tekstiilejä ja näyttelyitä on vaihdettava, etteivät materiaalit hapertuisi kokonaan.

Toisaalta voi miettiä kuinka siitä olisi eniten iloa. Ehkä voisit ikuistaa sen johonkin tauluusi...

Anonyymi kirjoitti...

Voi ihanaa!
Tuollaiset on kultaakin arvokkaampia.
Ois kiva nähdä sun päällä se.
Mietin sitä korjausta, jotenkin se tuntuu aidommalta kun antaa ajan näkyä ja jättää sellaiseksi kun se nyt on...

Turun Tilda kirjoitti...

Todella arvokas löytö. En osaa antaa mitään vinkkejä, mutta laittakaa se nyt ihmeessä johonkin parempaan säilytyspaikkaan!

Julkaisethan hääkuvankin blogissasi, jos löydät sen? :)

Rhia kirjoitti...

Olisi tietysti hienoa pitää tuollaista aarretta esillä mutta valitettavasti ei noin herkkä materiaali kestä esillä pitämistä. Minä huoltaisin puvun (tuuletus/harjaus/mahdollinen silitys) ja pistäisin sen happovapaaseen pahvirasiaan väljästi silkkipapereiden sisään talteen. Säännöllisin väliajoin sen kannattaa ottaa esiin, tuulettaa ja tarkastaa tekstiilin kunto. Siltä varalta että tekstiili joskus tuhoutuu niin kannattaa ottaa tarkempia valokuvia yksityiskohdista ja merkitä muistiin kuka sitä käytti, milloin ja missä tilanteessa. On tietysti mahtavaa jos alkuperäinen hääkuva löytyy. Jos puku on likainen niin sitä voi varovasti pestä riippuen tekstiilin kunnosta. Jos likaa on vain vähän voi riittää tahranpoisto puhdistetulla vedellä. Eli tekstiili pyyhkeen päälle ja kostutetulla rätillä painellaan likatahraa. Ei mielellään hankausta. Voi olla että pelkkä vesi ei riitä poistamaan piinttyneitä tahroja, mutta noin vanhaan tekstiiliin en uskaltaisi kokeilla pesuaineita ettei väri lähde. Tahranpoiston jälkeen painellaan pyyhkeellä kuivaksi ja lopuksi silitys miedolla lämmöllä.

Jamuska kirjoitti...

Moi, säilytä tuota aarretta hapottomassa silkkipaperissa ja mielellään valolta suojattuna, joka hapottomasta pahvista tehdyssä rasiassa (kotelossa) tai puulaatikossa. Valo tuhoaa materiaalin kuin materiaalin todella nopeasti. Jos hapotonta silkkipaperia ei muuten löydy käänny paikallismuseon puoleen. On muuten aivan ihana löytö!

tiiti kirjoitti...

ihan uskomaton löytö, todella upea puku ja sen läheinen historia tekee varmaan siitä vielä rakkaamman.

Via kirjoitti...

Upea löytö!

ellen kirjoitti...

minttu: Niin, seinälle ripustaminen voi olla liian rankkaa..

anonyymi: Niin, ehkä korjaus tulisi antaa ainakin jollekin ammattilaiselle.

turun tilda: Hääkuvaa ei taida olla olemassa:(

rhia: Kiitos neuvoista!!!

jamuska: Kiitos!

tiiti: Totta..

via: Niin minustakin!