maanantai 7. heinäkuuta 2008

Tee-se-itse sushi


Ihan ensimmäiseksi kehotan kaikkia asiasta kiinnostuneita googlettamaan aiheesta. Myös reissu kirjakauppaan tai kirjastoon on suositeltavaa. Monet blogit ovat aihetta käsitelleet, esim. Pastanjauhantaa. Siellä on myös hyvät ohjeet sushin valmistamiseen, kannattaa tsekata.

Sushiin voi ihan oikeasti laittaa väliin lähes mitä tahansa! Netti on täynnä herkullisia vaihtoehtoja, jos ei itse ole luovalla tuulella.
Tärkeimmät tarvikkeet ovat merilevälevyt (nori), hyvä riisi, vaalea riisietikka, wasabitahna ja soijakastike. Näiden lisäksi meillä oli tänään katkarapuja, kylmäsavustettua kirjolohta, purkkitonnikalaa, avokadoa ja purjoa.

Koko homma alkaa riisin valmistuksella. Käytän usein rikottua jasmiiniriisiä, siitä tulee ihan yhtä hyvää kuin sushiriisistäkin. Puuroriisiin en koske! Riisiä huuhdellaan kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Lisätään vettä, kunnes sitä on muutama sentti riisin yläpuolella. Laitetaan levy täysille, ja kun vesi kiehuu, sammutetaan levy. Riisi saa hautua kannen alla parisenkymmentä minuutia. Riisiä ei tarvitse sekoittaa eikä kantta nostaa turhaan.
Riisin kypsyessä sekoitetaan etikkaseos. Jos teen kattilallisen riisiä, niin laitan kippoon pari desiä riisietikkaa, pari ruokalusikallista sokeria ja pari teelusikallista suolaa. Kannattaa maistella välillä, että tulee varmasti oman maun mukaista. Jos etikka on tosi vahvaa siihen voi lisätä vähän vettä.
Riisi laitetaan jäähtymään laakeaan astiaan ja sinne lisätään varovasti sekoitellen etikkaseosta.
Hyvä ohje löytyy TÄÄLTÄ!


Ohjeen tähän tonnikalatahnaan bongasin joskus muistaakseni Suomi-Japani Seuran sivuilta...Se on tainnut vähän muuttua matkan varrella mutta tämä on uskomattoman herkullista! Eli purkki vaaleaa tonnikalaa, purjoa silputtuna, valkosipulia, limeä, suolaa, wasabia ja majoneesia sekoitetaan keskenään. Maustaa voi miten haluaa oman maun mukaan!


Sushin valmistus onkin hyvä aina aloittaa pilkkomalla täytteet valmiiksi. Pitkulaiset viipaleet ovat kaikkein kätevimpiä laittaa makisushiin.


Kun täytteet ovat pilkottuina, ota yksi norilevy taitetun leivinpaperin päälle, kiiltävä puoli alaspäin.


Levitä sopiva määrä valmista riisiä levyn päälle. Ainoa miten tämän voi mokata, on laittaa liian paljon riisiä.


Riisi levitetään märillä käsillä ohueksi kerrokseksi. Minulla on vieressä aina kipollinen kylmää vettä, siinä on kätevä huuhtoa sormet. Riisi on todella tahmaista, älä unohda siis kastella vähän väliä käsiäsi! Lopuksi painellaan peukalolla tuollainen syvennys alareunaa. Siihen on hyvä sitten laittaa täytteet.


Jos ei halua laittaa wasabilla maustettua tonnikalatahnaa, voi sivellä syvennykseen ohuelti pelkkää wasabia. Wasabin kanssa kannattaa olla kuitenkin todella maltillinen, sitä on aina helpompi itse lisätä jälkikäteen oman maun mukaan. Wasabi on todella tulista!!! Kun tonnikalatahna/wasabi on sivelty pohjalle niin voi lisätä muut täytteet, esim. avokadoa, paprikaa, kurkkua, munakasrullaa, kalaa, katkarapuja, kalan mätiä...Vain mielikuvitus ja mieltymykset ovat rajana!



Olisi varmaan kätevää, kun olisi sellainen bambumatto, jonka avulla tämän rullaisi. Itse en ole päässyt vielä niin pitkälle...Leivinpaperikin toimii ihan yhtä hyvin, rullaan sen avulla norilevyn tiukasti kiinni. Jos päälle jäävä reuna meinaa vähän irvistellä, sen voi "liimata" vedellä kiinni.


Rullan tulee olla tiivis ja napakka!


Sitten ei kun leikkaamaan. On hyvä olla terävä, iso ja painava veitsi. Sellaisella tulee helpoiten siistiä jälkeä. Veitsen kärkeä pitää kastella ettei se takerru kiinni.


Sitten herkuttelemaan. Juomana toimii vesi, olut, tee tai kuiva valkkari. Itse kallistun teen ja oluen puolelle:) Dippaan makisushit soijaan ja wasabitahnaan.


Jälkkäriksi vähän marmeladia, teetä ja hyvää lukemista.


Jos jäi jotain epäselvää niin kysykää! Olen vähän huono tällaisissa sepostuksissa:) Ja painotan, että en ole käynyt mitään kursseja, vaan opetellut omin päin. Mielestäni ruoanlaitto ei saa olla liian vakavaa, se koskee myös sushia.

14 kommenttia:

Mirell kirjoitti...

Hyvät ohjeet, kiitos! Eipä ollut tullut mieleen, että sen matonsijasta voisi käyttää leivinpaperia...

Perhoneito, kirjoitti...

Onko sillä riisin alkuhuuhtelulla jotain väliä? Tarkoitan siis, että itse en huuhtele, enkä huomaa riisissä mitään ihmeellistä makua. Tosin minusta maun riisille tuo kuitenkin se riisiviinietikka-sekoitus.
Oletko laittanut täytteeksi tuoretta lohta? On sitten ehkä parasta mitä ikinä rullan väliin voisi laittaa :) Kevyt marinointi lohelle ja se on siinä.
Itsellä meinaa aina välillä mielikuvitus loppua kesken täytteiden kanssa ja lähes poikkeuksetta teen aina lohi-avokaado rullia. Ne kun ovat parhaita, niin ei muita viitsi edes kokeilla :) Jos sinulla on vinkkejä mitä kaikkea itse olet rulliin laittanut, niin mielenkiinnolla ottaisin vastaan.

nei kirjoitti...

Ei ole totta! Tein juuri tänään eräänlaista sushia - en siis jaksanut etsiä ohjeita vaan väänsin itse jotain vähän huonoilla tuloksilla, ja tietenkin puuroriisillä... ja nyt kun oudot kääryleeni on syöty, sushiohje heti pomppaa silmään. Seuraavalla kerralla sitten paremmalla menestyksellä :)

Ocean kirjoitti...

Enpä ole ikinä tosta sushista oikein innostunut, mutta sait sen kuulostamaan niin herkulliselta, että pakkohan sitä on kokeilla..

Lotte K kirjoitti...

Olen tehnyt muutaman kerran kotona sushia, lähinnä maki rullia ja tuo tonnikalatahna oli mulle ihan uusi juttu! Kuulostaa kuitenkin herkulta, täytyy pian kokeilla :)

Herttainen kirjoitti...

Mä en ole oikein sushin ystävä, maistettua on kyllä tullut vaikka supernirso olenki ja se levä vain ei maistu. Ja riisiäkään en kyennyt syömään kun se maksu oli levinnyt :/

Blogissani on sulle timantti, ehkä olet tosin jo saattanut saadakin joltain.

Dolce Vita kirjoitti...

Oi, rakastan sushia yli kaiken... olen vaan niin laiska, että ostan sen ennemmin valmiina ;)

Anonyymi kirjoitti...

Höh, nyt tuli kauhea nälkä :DD

Anonyymi kirjoitti...

Oikein innostava postaus, kiitos!

Char kirjoitti...

Oi nam nam nam! Kiitos ohjeesta, pitää vihdoinkin uskaltaa kokeilla kotosalla :)

Anni kirjoitti...

Vautsi, hyvä postaus! :> Japanin kulttuuri kiinnostaa, ja olennaisena tietysti myös japsi ruoka. Susheja olisi mahtavaa itse tehdä, suurin ongelma siinä kuitenkin lienee, että mistä tarvikkeet?! Lähi Citymarketista ei varmaan löydy merilevälevyjä ja wasabi-tahnaa? :D Asun Turussa, kai täältä jostain löytyy..?

Liisa kirjoitti...

Rakastan sushia! Itse tosin käytän joskus puuroriisiä, mielestäni se toimii ihan mainiosti. Toki normaalisti käytössä on aito sushiriisi.

"Alottelijoille" vinkiksi, että kannattaa ehdottomasti panostaa kunnon soijakastikkeeseen. Kikkoman toimii ruoanlaitossa muuten erinomaisesti, mutta sushiin se on turhan vahvaa ja suolaista. Oikea sushisoijakastike on tosi hyvän makuista, ja täydentää sushin aromeja juuri sopivasti.

Ah, täytyykin väsäillä taas... Viime kerralla pidimme isot sushibailut, ja makeja sekä nigirejä oli kuvien perusteella reilut 170 kappaletta. Tällä kertaa vähempi saattaa riittää ;)

Jossu kirjoitti...

anni: kyllä löytyy ihan cittareista, itse olen ostanut joskus sushi-starter kitin sieltä. Tuo tonnikala oli ihan uusi tuttavuus, täytyypä kokeilla.

kio kirjoitti...

heips! voisitko ystävällisesti kirjoittaa tarkemmin tosta tonnikalatahnasta, kuinka paljon mitäkin laitat itse ( tai siinä alkuperäisessä ohjeessa )näytti tosi hyvältä! kiitos!